Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Sommige beroepen verdwijnen en er komen nieuwe beroepen bij. Keuzes maken voor je loopbaanontwikkeling en een richting vinden die bij jou past, kan dan best lastig zijn! Wij wijzen zowel werkzoekenden, werknemers, zzp’ers als werkgevers in de Drechtsteden graag de weg in de wereld van (blijven) leren en werken.

UWV verwacht opleving arbeidsmarkt in Drechtsteden

24 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

DRECHTSTEDEN - Het UWV voorziet herstel van de arbeidsmarkt in onze regio. Zo daalt het aantal WW-uitkeringen gestaag, terwijl er steeds meer vacatures komen. In het eerste kwartaal van 2021 groeide het aantal openstaande vacatures met 19,9% ten opzichte van vorig jaar. De toename is veel hoger dan het nationaal gemiddelde van 12,1%. Hierdoor krijgen werkzoekenden in de Drechtsteden meer kansen, terwijl werkgevers moeilijker personeel kunnen vinden. 

Dit jaar zal de banengroei eerst merkbaar zijn in de industrie, de uitzendbranche en het openbaar bestuur. In de loop van 2021 en 2022 zal de arbeidsmarkt verder aantrekken, verwacht het UWV. Zo wordt de markt voor bedrijfseconomische en administratieve beroepen ook krap, evenals voor agrarische beroepen. Eind 2020 waren deze beroepen minder gewild, in tegenstelling tot in de IT- en zorgsector. Daar is al jaren een groot tekort aan personeel.

Snel herstel van coronacrisis
Door de aantrekkende arbeidsmarkt neemt het aantal gewerkte uren met zo'n 2% toe. Het UWV publiceert elk jaar een voorspelling van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hieruit blijkt dat de markt zich snel herstelt van de coronacrisis, wat te danken is aan de steunpakketten van de regering en de robuuste economische structuur.